Gemeente Heusden

Als u door ouderdom, ziekte of handicap zelf niet in staat bent om huishoudelijk werk te doen en er is niemand die de taken kan overnemen, kunt u contact opnemen met Bijeen om Hulp bij het Huishouden te vragen.

De procedure

Keukentafelgesprek

Heeft u een aanvraag gedaan bij de gemeente? Dan wordt u waarschijnlijk uitgenodigd voor een keukentafelgesprek. Dit gesprek voert u met een Bijeen-consulent. U bespreekt wat u nog wel kan en wat niet meer lukt in het huishouden.

Na het gesprek beoordeelt de gemeente of u voor Hulp bij het Huishouden in aanmerking komt. Wanneer er bij u thuis iemand is die de huishoudelijke taken nog wel kan doen, komt u niet in aanmerking voor Hulp bij het Huishouden.

Voorliggende voorzieningen

Meestal zijn er laagdrempelige oplossingen voor uw probleem voorhanden. Zo’n oplossing heet een ‘voorliggende voorziening’. Samen met u bekijkt de gemeente alle mogelijkheden. Bijvoorbeeld een boodschappendienst, klussendienst, kinderopvang of maaltijdservice, in plaats van hulp van de thuiszorg. 

In natura of met pgb

Soms lukt het niet om het probleem op een laagdrempelige manier op te lossen. Dan kan de gemeente voor u Hulp bij het Huishouden organiseren. Dit kan op 2 manieren:

  1. U krijgt zorg via een organisatie waar de gemeente een contract mee heeft. De gemeente betaalt en regelt deze hulp direct met de organisatie. Dit heet ook wel zorg in natura.
  2. U huurt zelf een huishoudelijke hulp in. Deze betaalt u met het persoonsgebonden budget (pgb) dat u van de gemeente krijgt. Met een pgb kunt ook hulp inkopen bij een persoon of organisatie waarmee de gemeente geen contract heeft afgesloten.

Eigen bijdrage

De gemeente vraagt voor Hulp bij het Huishouden een eigen bijdrage, afhankelijk van uw inkomen. Het Centraal Administratiekantoor (CAK) berekent de hoogte van de eigen bijdrage.

Vraag tijdens het keukentafelgesprek altijd naar de hoogte van de eigen bijdrage, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Contactgegevens

Bijeen Heusden
Raadhuisplein 16
5151 JH Drunen

Postadres
Postbus 2
5250AA Vlijmen

Tel: (073) 7820178
E-mail: info@bijeenheusden.nl

Bijeen is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 13.00 uur.

HULP NODIG?

Neem contact op